U bent hier:
Brandtest met een unieke combinatie buitendeur
Terug naar overzicht

Brandtest met een unieke combinatie buitendeur

Wist je dat brandwerende buitendeuren sinds 1 november 2019 verplicht een CE-keurmerk moeten dragen? Het uitvoeren van brandtesten is een belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van dit keurmerk. Wij doen dit in samenwerking met het onafhankelijke brandlab EFECTIS. En dit keer was dat bést spannend. Wij vertellen waarom. 

 Brandwerende buitendeur op maat

Traforuimtes waarbij een grote trafo niet door een standaard deur past, vragen om een unieke oplossing. Een hoge deur zou zo’n oplossing kunnen zijn, maar voor het dagelijkse gebruik van de ruimte is die extra hoogte overbodig. Beter is het daarom om de ‘loze’ ruimte te gebruiken voor het plaatsen van een explosiepaneel. Zo is de ruimte direct beschermd tegen overdruk én kan bij een kortsluitboog de overdruk via het luik naar buiten. Het grote voordeel van deze oplossing is dat de gevel van het gebouw gespaard blijft. En moet de trafo er, om wat voor een reden dan ook, worden uitgehaald? Dán demonteren we de tussenkalf en halen we het explosiepaneel uit de scharnieren. Appeltje eitje.

Een unieke combinatie

De combinatie bestaat uit een dubbele deur, met een demontabele tussenkalf en daarboven een explosiepaneel. De deur is deels ventilerend met ingelaste roosters, met daarachter onze bekende brandwerende cassettes. Zo’n brandwerende buitendeur is op maat gemaakt en dus uniek in zijn soort. Voor een brandtest is het daarom extra spannend: hoe lang zal hij het volhouden en doen de verschillende onderdelen wat wij denken dat ze gaan doen?

High score  

En of de brandtest geslaagd is! De brandwerendheidsklasse kwam uit op EW90, wat wil zeggen dat we volgens de classificatienorm 90 minuten vlamdichtheid betrokken op de afdichting (E) en dat de scheidingsconstructie ervoor zorgt dat de warmtestraling niet groter wordt dan 15 kW/mop een afstand van 1 meter aan de niet-verhitte zijde van de scheiding (W). Bovendien heeft de test het ruim 100 minuten volgehouden, wat betekent dat we het product mogen vergroten. Kortom: een zeer geslaagde test!

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11