U bent hier:
De gezichten achter JAZO | Herbert Hendriksen
Terug naar overzicht

De gezichten achter JAZO | Herbert Hendriksen

‘Ik ben met het JAZO-virus besmet’

Wanneer je al dertig (!) jaar in dienst bent, dan móet je wel echt helemaal op je plek zitten. En dat blijkt ook wanneer we Herbert Hendriksen – project manager en engineer bij JAZO - spreken. “Toen ik bij JAZO begon dacht ik er niet over na hoelang ik zou blijven. Ik was blij aan de slag te kunnen en ineens zit je er dertig jaar.” Lees mee over de ervaringen van Herbert van 30 jaar JAZO.

“Ik had net de MTS afgerond en zat nog in militaire dienst toen ik in de krant een vacature voorbij zag komen van JAZO. Ik kende het bedrijf niet, maar het leek me interessant. Ik heb een brief gestuurd, werd uitgenodigd voor een gesprek en kon niet veel later aan de slag”, blikt Herbert terug. “Ik vroeg me zelf af of ik nog wilde doorstuderen, maar toen ik bij JAZO begon is dat er eigenlijk nooit meer van gekomen.”

Met de tijd mee

Spijt heeft Herbert daar niet van. “Ik heb alle ontwikkelingen van dichtbij mogen meemaken. Het proces zelf is niet heel erg veranderd. We maken nog steeds op verzoek tekeningen voor klanten, maar de werkwijze ziet er nu natuurlijk wel anders uit dan jaren geleden. Ik begon als tekenaar en tekende op een tekentafel met potlood, pen en kalk. In die tijd werden de tekeningen per post naar de klant gestuurd en moest je wachten totdat je een reactie terug had om verder te kunnen. In de loop der jaren is het allemaal geautomatiseerd. De tekentafel is ingeruild voor het 3D engineeren op de computer en het proces richting de klant is natuurlijk veel sneller geworden doordat we de tekeningen, of zelfs 3D modellen, nu per mail versturen.”

Degelijk en duurzaam

Het proces mag dan wel veranderd zijn, maar bij de producten ziet Herbert nog veel terug uit de tijd toen hij net begon. “De basis van de producten die we maken is eigenlijk wel hetzelfde als toen ik begon. Alleen is ons aanbod veel gevarieerder geworden met meer mogelijkheden zoals brandwerendheid en inbraakwerendheid. We bekleden bijvoorbeeld ook hele gevels met onze roosters. We maken duurzame en degelijke producten van goede kwaliteit. Er zijn genoeg trafodeuren en roosters die wij geleverd hebben, die al meer dan dertig jaar meegaan en die nu nog steeds geen slijtage vertonen. Daarbij denken we met de klant mee, waarbij onze ervaring echt een groot pluspunt is. Het nauwe contact dat we onderhouden met de energiebedrijven helpt daarbij.”

De charme van JAZO

Dat JAZO voor Herbert de ideale leerschool is geweest, dat blijkt. “Bij JAZO maak je echt alle takken van sport van dichtbij mee; van een stukje verkoop waar je soms bij betrokken bent, engineering, klantcontact, het productieproces in onze eigen fabriek, tot de montage op de bouwlocaties. Daarnaast doen we bij JAZO echt alles zelf, van begin tot eind. Als je vragen hebt over een product of het productieproces kun je heel makkelijk even een rondje door de fabriek maken. De lijntjes zijn heel kort, waardoor we onderling veel contact met elkaar hebben. Dat is wel echt de charme van hier werken.”
De samenwerking onderling bevalt niet alleen Herbert heel goed. “De tendens is wel dat best veel mensen hier lang blijven zitten. De laatste jaren zijn er ook wat meer jonge mensen bijgekomen. Dat is heel leuk! Ik kom niet uit het digitale tijdperk, als je dan ziet hoe snel zij alles met de computer oppikken. Het begeleiden van nieuwe collega’s doe ik graag. Je leert enorm veel van elkaar.”

Het JAZO-virus

Dertig jaar geleden stapte Herbert als schoolverlater voor het eerst over de drempel bij JAZO. En nog steeds praat hij met veel passie over zijn werk. “Ik dacht het bedrijf niet te kennen, maar als je dan hoort over de trafohuisjes, dan blijkt dat je de producten toch al veel vaker bent tegengekomen. Inmiddels kijk ik bij elk huisje waar ik langs kom of er een JAZO-deur inzit. Dat gaat bij collega’s al net zo. Zelfs onze kinderen letten erop. Je kunt wel zeggen dat we met het JAZO-virus besmet zijn”, besluit Herbert lachend zijn verhaal.

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11