U bent hier:
De gezichten achter JAZO | Jan Staring
Terug naar overzicht

De gezichten achter JAZO | Jan Staring

Als je bijna 25 jaar in dienst bent, dan moet je wel echt helemaal op je plek zitten. En dat blijkt ook wanneer we Jan Staring – inkoper binnen JAZO – spreken. “Het voelt als ons eigen bedrijf, als er iets niet goed dreigt te gaan, dan kunnen we daar echt wakker van liggen.” Lees mee over de ervaringen van Jan van bijna 25 jaar JAZO.

Het is 1997 wanneer Jan als inkoopwerkvoorbereider begint bij JAZO. Hij vertelt; “Via Peter Albers, onze coördinator buitendienst, ben bij JAZO terecht gekomen. Hij was zelf toen net driekwart jaar in dienst. ‘Je moet bij ons komen werken’, zei hij. En zo gezegd zo gedaan, want op een vrijdagmiddag ben ik bij JAZO langs gegaan en werd ik eigenlijk direct aangenomen.”

HOGE BETROKKENHEID

“Ik zie JAZO echt als ons bedrijf. Ik heb eigenlijk ook nooit het gevoel gehad om ergens anders aan de slag te gaan. Ooit gedacht om voor mezelf beginnen, maar deze uitdaging ben ik nooit aangegaan. En hier heb ik ook helemaal geen spijt van. Ik ben enorm JAZO minded en de meeste collega’s zijn dit ook. Er is een hoge betrokkenheid en maar weinig jobhoppers, waardoor het team ook hecht blijft.”

DE LEKKE VENTIELTJES

En dat JAZO zo dichtbij huis is, is voor Jan ook mooi meegenomen. “Ik ben geen reiziger. Aan het verkeer deelnemen voor het werk vind ik nutteloos.” Gelukkig voor Jan is het vanuit zijn huis maar een kwartier tot 20 minuten met de auto of een half uurtje fietsen naar JAZO. “Dat fietsen doe ik alleen met mooi weer met de wielrenfiets en soms zelfs elektrisch hoor” vertelt Jan lachend. “Echt fietsen doe ik op zondag. Dan mountainbike ik met een groep. We noemen onszelf De Lekke Ventieltjes, haha.”

VERANDERENDE ORGANISATIE

“Toen ik bij JAZO begon was het wel een hele andere organisatie dan nu. Het kantoor was toen nog gevestigd in de huidige hal 2 en 3 van de productie en er was nog een compleet andere directie. JAZO ging van een top down gedachte naar een nieuwe aanpak met het PRET-beleid. Iedereen zag dit als een stap vooruit, en ik ook!”

Het PRET-beleid binnen JAZO staat voor Positief, Respectvol, Enthousiast en Teamwork. En dit is terug te zien in de mentaliteit van de medewerkers van JAZO, volgens Jan; “binnen JAZO coach je elkaar en durf je je collega’s op dingen aan te spreken. Vervolgens pak je problemen of vragen samen op en dat werkt gewoon heel fijn.”

PRODUCTIELEIDER

Jan helpt zelf ook mee met de veranderingen in de organisatie, want 10 jaar lang is Jan ook productieleider geweest. Hierover vertelt hij: “Het was mijn missie om de afdelingen zelfsturend te maken. Om dit te realiseren hebben we de voormannen opgeleid tot teamleiders, waardoor de teams zelfstandig konden werken en er op de afdeling goed gecommuniceerd werd. Dit is eigenlijk hartstikke goed gelukt, waardoor ik al snel weer terug wilde naar mijn baan bij de inkoop. Dus daarna ben ik weer terug gegaan naar mijn oude vertrouwde plek bij de inkoop/werkvoorbereiding.”

GEVARIEERDE BAAN

Hoe Jan het al zo lang bij JAZO volhoudt? “De grootste reden is de breedte van mijn baan. Als er een handschoen ligt dan pak ik het op. Van het stukje onkruid dat ik tussen de stenen weghaal tot het inkopen van een gloednieuwe Kardex Shuttle voor de nieuwbouw en alles wat daar tussen zit”. Hierdoor is hij veel in contact met mensen en is elke dag ook weer anders. “En dat maakt het zo leuk. Soms word ik zelfs door leveranciers gebeld omdat ze iets willen inkopen. Dan maak ik zelf de verkooporder aan en zorg ik dat het geregeld wordt.”

Dat Jan een belangrijke schakel is binnen JAZO is wel duidelijk. We kijken dus enorm uit naar volgend jaar, als Jan zijn 25-jarig jubileum heeft. En op naar nog vele jaren daarna!

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11