U bent hier:
Het roer om: zo ontstond ons PRET-beleid!
Terug naar overzicht

Het roer om: zo ontstond ons PRET-beleid!

Stel. Je werkt al een aantal jaar bij hetzelfde bedrijf. Uit jouw werk haal je veel voldoening, maar helaas is de organisatiecultuur niet wat je had gehoopt dat het zou zijn. Sterker nog, het is alles wat je had gehoopt dat het niét zou zijn. Je staat voor de keuze: óf je gaat op zoek naar een andere baan óf je gaat de cultuur proberen te veranderen. Wat doe je?

Voor deze keuze stond Pascal (Manager Engineering) zo’n 10 jaar geleden. Hij besloot om het niet gelijk op te geven en gooide het over een heel andere boeg. Hij introduceerde het PRET-beleid.

''Ik stop ermee!’’

Dit stond met koeienletter op zijn Powerpoint tijdens zijn presentatie aan zijn afdeling en het management van JAZO. Pascal was klaar met de negatieve sfeer en vond dat dingen veranderd moesten worden. In zijn verdere presentatie vertelde hij hoe hij dit voor zich zag. Hij presenteerde zijn zelfbedachte PRET-beleid. PRET staat voor Positief, Respect, Enthousiast en Teamwork. Het is het tegenovergestelde van hoe Pascal JAZO toentertijd ervoer, dat vond hij namelijk helemaal NIKS (Negatief, Individueel, Kleinerend en Somber).

De presentatie van Pascal werd zó goed ontvangen dat hij er direct mee aan de slag mocht. Hij werd benoemd als zogenaamde PRET-manager en daarmee ging het roer om.

Pretsymbool

Er werd een pretsymbool in het leven geroepen, daarna werd het PRET-beleid intern geïntroduceerd. Het pretsymbool in de vorm van een smiley staat op het bureau van alle medewerkers en dient als troef bij moeilijke gesprekken of vraagstukken. Daarnaast mogen alle medewerkers ten alle tijden ideeën inbrengen, waarbij jaarlijks het ‘’idee van het jaar’’ wordt beloond met een prijs. Ons nieuwe beleid bleef niet ongezien: in 2010 verkoos het NCSI (Nederlands centrum voor sociale innovatie) in samenwerking met MKB-krachtcentrale ons als slimste bedrijf van Nederland. Sindsdien geeft Pascal presentaties bij uiteenlopende bedrijven én werkt hij gelukkig ook nog steeds, bomvol energie, bij JAZO.

Alle neuzen dezelfde kant op

Een cultuur binnen een bedrijf verander je niet zomaar, hier is een lange adem voor nodig. Door positieve aandacht te besteden aan elkaar en oude gewoontes en ervaringen los te laten, werden steeds meer medewerkers gemotiveerd om deel te nemen aan PRET. Nu, bijna 10 jaar later, weten we bij JAZO niet beter. PRET stroomt door onze aderen en is een groot onderdeel van wie wij zijn.

Wil je meer weten over het PRET-beleid? Pascal vertelt je graag meer!

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de JAZO nieuwsbrief en wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bouw
Toelevering Duurzaam elektrisch