U bent hier:
Reken af met gevelcorrosie
Terug naar overzicht

Reken af met gevelcorrosie

Dat de gevel van jouw pand het visitekaartje van jouw bedrijf of organisatie is, dát hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar - hoe mooi de gevel ook is - het aanzicht wordt een stuk minder zodra het aangetast is door corrosie. Zonde, want daar is zeker wat aan te doen!! Door het gebruik van poedercoating en verschillende verfsystemen helpen wij jou jouw gevel zo lang mogelijk zo goed als nieuw te houden. Hoe we dit doen? Dat lees je hier!

Elk (bouw)materiaal verweert onder invloed van zijn omgeving. Dit wordt ook wel corrosie genoemd.

png-clipart-logo-brand-font-quotation-marks-blue-text-thumbnailCorrosie is de natuurlijke chemische aantasting van materialen doordat de omgeving op ze inwerkt

Door de materialen van een poedercoatlaag te voorzien is corrosie te voorkomen. Bij dit proces wordt een volledig afgesloten laag rond het metaal gecreëerd waardoor het niet direct in contact staat met zon, regen en wind. Het resultaat? Producten waarvan de levensduur aanzienlijk verlengd worden en er bovendien ook erg mooi uit zien!

Het poedercoatproces

Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij, met behulp van een spuitpistool, poeder wordt aangebracht op metaal waarna het de oven in gaat. De poeder smelt tot een egale deklaag en vormt na uitharding een mooie, beschermende en vooral duurzame coating. En het mooiste? Bij JAZO kunnen de producten in iedere gewenste RAL- en NCS-kleur gepoedercoat worden. Afhankelijk van de omstandigheden van het gebied waarin het materiaal wordt toegepast, brengen we één of twee lagen aan.

Corrosiviteit van de omgeving

Maar, dat is niet alles, want niet elke omgeving laat staal even snel corroderen. Om een geschikte corrosiebescherming te kiezen, is het dan ook belangrijk om de corrosiviteit van de omgeving te kennen. JAZO hanteert hiervoor de zes basiscategorieën met betrekking tot atmosferische corrosie van de NEN-EN-ISO 12944. Daarbij bekijken we in welke omgeving het object komt te staan en of dit binnen of buiten is. Maar ook de omgevingsfactoren zoals vochtigheid, beregening, vuil, temperatuur, UV-straling en eventuele chemische blootstelling nemen we onder de loep. In onderstaande tabel zie je hoe de verschillende factoren in de zes categorieën worden ingedeeld:

Klimaat

klasse

Kans op corrosie

Corrosiviteitsbelastingklasse buiten

Corrosiviteitsbelastingklasse binnen

C1

Zeer laag

n.v.t.

Verwarmde gebouwen met droge lucht en een schoon binnenklimaat: hotels, kantoren, winkels en scholen.

C2

Laag

Landelijk gebieden (binnenland), atmosfeer met een laag vervuilingsniveau en lage luchtvochtigheid.

Onverwarmde gebouwen waar lichte condensatie kan optreden: opslagplaatsen, sporthallen.

C3

Matig

Stedelijk en industrieel gebied met hoge luchtvochtigheid, matige SO² verontreiniging. Kustgebieden met laag zoutgehalte.

Bedrijfsruimtes met hoge luchtvochtigheid en geringe luchtvervuiling:  voedingsindustrie, wasserijen, brouwerijen, zuivelbedrijven.

C4

Hoog

Industrieel en kustgebied met matig zoutgehalte. Hoge luchtvochtigheden en agressieve atmosfeer. Chemische constructies met een constante vocht-en vuilbelasting.

Hoge luchtvochtigheid, middelmatige vervuiling: chemische bedrijven, zwembaden, havens, scheepsdokken.

C5

Zeer hoog

Industrieel gebied met hoge luchtvochtigheid en agressieve atmosfeer.

Gebieden en gebouwen met bijna permanente condensatie en een heel hoge vervuilingsgraad.

CX

Extreem

Kustgebieden en offshore gebieden met agressieve atmosfeer en hoge zoutconcentraties: buitengaatse gebieden, windmolens op zee, boorplatforms.

Gebieden en gebouwen met bijna permanente condensatie en een heel hoge vervuilingsgraad.

Globale omgevingen corrosieklassen (klimaatklassen) in de Benelux:

Middel_1De zes categorieën zijn ook terug te vinden in de landkaart hiernaast.

LET OP! in deze kaart zijn niet de lokale invloeden meegenomen. Staat het gebouw aan de rand van een drukke verkeersweg (uitlaatgassen, wegenzout), op of in de buurt van een industrieterrein of onder invloed van grote hoeveelheden (condens)water ten gevolge van afblazen van stroom of uitstoot van koeltorens dan kan de corrosieklasse hoger uitvallen. 
corrosieklasse_1_corrosiviteit_klimaatklassen

Nog meer voorbeelden waardoor de corrosieklasse hoger kan zijn dan aangegeven op de kaart:

  • Spoorlijn
  • Veehouderij
  • Snelweg
  • Vliegveld
  • Papierfabriek

Onderhoudsvoorschriften

Het correct en op tijd reinigen van het oppervlak is noodzakelijk voor het behoud van de levensduur. Het aantoonbaar grondig reinigen is een voorwaarde voor de afgegeven garantie. Wil je niets aan het toeval overlaten? Bekijk dan hier de onderhoudsvoorschriften.

Zoals je merkt is er gelukkig een hoop mogelijk om gevelcorrosie tegen te gaan. Het kiezen van de juiste coating en verf is daarbij essentieel. Onze specialisten bij JAZO helpen je graag de juiste keuzes te maken.

Betrokken personen

Neem direct contact op met onze specialist.

Robert Gruben
Robert Gruben
Business development manager
+31 (0) 6 534 20 113
Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11