U bent hier:
SKG-sterren VS Inbraakwerendheids klasse
Terug naar overzicht

SKG-sterren VS Inbraakwerendheids klasse

JAZO gaat met inbraakwerendheid-certificering een stap verder

Een goede deur is er één die ervoor zorgt dat een ruimte goed wordt afgesloten. Nóg beter is het dat de deur ook bescherming biedt tegen ongewenste bezoekers. Daar komt het SKG-sterrensysteem om de hoek kijken. Een aanduiding die menigeen vast als eens op hang- en sluitwerk van deuren heeft zien staan en waarmee je kunt aflezen hoe het zit met de inbraakveiligheid van het slot. Maar om zeker te zijn of de volledige deur inbraakwerend is werkt SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) ook met inbraakwerendheidsklasse (WK/RC). Verwarrend? Dat kunnen we ons voorstellen. Daarom leggen we je graag de verschillen uit!

WAT IS HET SKG-STERRENSYSTEEM?

Bij het SKG-sterrensysteem wordt er een productcertificaat afgegeven, waarbij de focus ligt op het hang- en sluitwerk van de deur. Deurbeslag dat de test van SKG heeft doorstaan krijgt een keurmerk van 1 tot 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe sterker en veiliger het slot. Maar, let op, de inbraakwerendheid wordt niet alleen bepaald door het hang- en sluitwerk. Om de volledige deur te testen op inbraakwerendheid werkt SKG ook met inbraakwerendheidsklasse. Deze classificering wordt aangeduid met een WK/RC-klasse.

JAZO: VOLLEDIG GECERTIFICEERDE INBRAAKWERENDE DEUREN EN ROOSTERS

Een inbraakwerende deur is zo sterk als de zwakste schakel. Ook de constructie van het raam of de deur moet sterk genoeg zijn. Daarom gaan we bij JAZO met onze volledig gecertificeerde inbraakwerende deuren en roosters nog een stapje verder. Door onze inbraakwerende deuren door SKG te laten testen garanderen wij dat zowel de deuren als het hang- en sluitwerk voldoen aan de juiste inbraakwerendheidseisen.

ALLEEN DE ALLERBESTE PRODUCTEN

Als specialist in afscherming, toegang en ventilatie vinden wij het heel belangrijk dat we alleen werken met de allerbeste producten. Niet voor niets dat wij onze producten uitvoeriger testen dan gemiddeld. Hoe dat in zijn werk gaat? Ons hang- en sluitwerk wordt eerst getest volgens de NEN-EN 12209:2016-norm. Daarna wordt de deur - inclusief hang- en sluitwerk – onderworpen aan een test waarbij de inbraakwerendheidsklasse (WK/RC) wordt bepaald volgens de Nederlandse (NEN 5096)- en Europese (EN1627)-norm. Zo wordt de volledige deur inclusief hang- en sluitwerk met deze test nog eens beproeft en gedurende een bepaalde tijd met vastgesteld gereedschap aangevallen (manuele beproeving). Door deze testen zijn onze deuren WK/RC 2 t/m 4 geclassificeerd en is ons hang- en sluitwerk gelijkwaardig aan minimaal 2 en 3 sterren van het SKG-sterrensysteem.

WAAROM WIJ NIET TESTEN VOLGENS HET STERRENSYSTEEM

Sloten die volgens de NEN-EN12209 getest zijn hebben over het algemeen geen SKG-sterren. Dit komt omdat wij het sterrensysteem alleen in Nederland kennen. Veel sloten komen uit Duitsland of Italië, waar ze dit systeem niet voeren. Enkele veel voorkomende sloten worden getest, maar lang niet allemaal. Bij projectdeuren zijn sloten vaak specifiek en worden ze gemaakt in kleinere oplages. Leveranciers moeten dan een keuze maken en bepalen of het lonend is om een slot alsnog volgens het sterrensysteem te laten certificeren. Een sterrensysteem is handig als je sloten onderling wilt uitwisselen. Een 2-sterrenslot mag je uitwisselen met een ander type 2-sterrenslot. Op die manier is de inbraakwerendheid gewaarborgd. Bij projectdeuren is uitwisseling naar een ander type of merk vaak niet mogelijk door de complexe functies die de deur moet bevatten en certificeren. Denk aan brandwerendheid, inbraakwerendheid, vluchtfuncties en natuurlijk de verschillende stuurfuncties voor het openen en sluiten van een deur. Vandaar dat wij ervoor kiezen onze sloten op een andere manier te testen. Hoe dat in z’n werk gaat, leggen we je uit.

KLASSENSYSTEEM KWALITATIEF GELIJKWAARDIG AAN STERRENSYSTEEM

Het is dus mogelijk om hang- en sluitwerk zonder sterrenclassificatie te hebben die toch voldoen aan dezelfde eisen als het SKG-sterrensysteem. Bij JAZO staan we achter onze producten en door gecertificeerde producten te leveren weten we dat we met kwaliteit te maken hebben. Daarom laten we onze producten ook door middel van een KOMO-attest certificeren voor zowel inbraakwerendheidsklasse 2 als 3. Dit is een certificaat waarin door SKG-IKOB verklaard wordt dat een product volgens de bouwvoorschriften geschikt is om toegepast te worden in de bouw. Daarnaast volgt er elk jaar een audit, uitgevoerd door SKG, op het productieproces waardoor onze kwaliteit gegarandeerd is. De rapporten worden beoordeeld naar aanleiding van de laatst geldende normen. Voldoet een rapport niet meer aan de laatst geldende normen wordt er opnieuw een inbraaktest uitgevoerd.. Dat geeft een veilig gevoel, toch?

Wil je meer weten over onze certificeringen of over de inbraakwerendheid van onze producten? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11