U bent hier:
Historie

Historie

JAZO werd in 1961 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaar Axel Jansen. Jan Jansen senior richtte een eenmansbedrijf op vanuit zijn ambitie om met moderne productiemiddelen een onderneming op te bouwen in de metaaltechniek. Jansen sr. startte zijn bedrijf met weinig kapitaal, eenvoudig gereedschap en een beperkte werkruimte. Zijn grote inzet en enorme vakkennis zorgden ervoor dat binnen twee jaar een goed renderend bedrijf ontstaan was.1961

In oktober 1973 wordt Jan Jansen junior benoemd tot directeur van JAZO Zevenaar en leidt het bedrijf samen met zijn broer Gerrit. Inmiddels had men in Zevenaar een ruim werkplaatsencomplex betrokken en het machinepark werd regelmatig aangepast aan de laatste stand van de techniek. Prima vakmensen, die praktisch allemaal in eigen bedrijf werden opgeleid, zorgden voor een uitstekend product. De organisatie rustte voornamelijk op het maken van goede onderlinge afspraken die steeds adequaat werden nagekomen. Na de inrichting en bemanning van een eigen tekenkamer konden steeds grotere projecten worden aangetrokken.

De nadruk lag toen niet alleen meer op vakmanschap en capaciteit, maar ook op organisatie en planning. In 1983 waren er drie werkmaatschappijen ontstaan, allen gevestigd aan de Handelsdwarsstraat 6 te Zevenaar, met uiteenlopende activiteiten te weten:
- JAZO Zevenaar B.V.: plaat- en constructiewerk (1961)
- JAZO Ovenbouw B.V.: fabricage en verkoop van bakkerij ovens (1983)
- Allac Zevenaar B.V.: industrieel lak- en moffelwerk (1978)

In 1985 deed de computer zijn intrede en vanaf 1988 loopt het merendeel van de bedrijfsvoering via dit hulpmiddel. Mede hierdoor kon men nog beter tegemoet komen aan de steeds scherper wordende eisen van afnemers wat betreft uitvoering, betrouwbaarheid, levensduur en levertijd.
In 1998 heeft JAZO een kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO 9001 opgezet en ingevoerd. Deze certificering waarborgt de continuïteit voor de toekomst met de volgende pluspunten:
- Afnemers zijn verzekerd van een goed en betrouwbaar product wat op tijd kan worden geleverd.
- JAZO kan tegen beheersbare kosten haar goederen en diensten concurrerend op de markt aanbieden.

In 1995 is JAZO Ovenbouw B.V. als een geheel zelfstandige onderneming afgesplitst. Allac Zevenaar B.V. is toen binnen JAZO ondergebracht als afdeling coating.

In 2003 kwam de volgende generatie binnen het bedrijf. Axel Jansen werd als manager projecten binnengehaald door het zittende management en er werden goede afspraken gemaakt om het bedrijf over te dragen. Het nieuwe elan binnen het bedrijf zorgde wederom voor de nodige positieve verbeteringen. Vanuit de gezonde financiële basis werden versneld nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd. De intrede van lasertechniek in 2004, de uitbreiding van de aluminium productie en verdere automatisering van tekenkamer en productie. De heer Jan Jansen junior heeft in 2006 het bedrijf aan zijn zoon Axel Jansen overgedragen. 

Niet alleen het bedrijf veranderde met de tijd mee, ook het medewerkersbestand ontwikkelde zich in rap tempo. Pascal Bos, die door JAZO werd binnengehaald als manager engineering, bouwde met het team aan een nieuwe cultuur binnen het bedrijf. De kernwaarden (PRET) die samen geformuleerd werden en de manier van denken en werken bleken het schoolvoorbeeld te zijn van Sociale innovatie. Dit leverde in 2010 de titel “Slimste bedrijf van Nederland” op.

In 2010 werd vanuit JAZO een nieuw bedrijf opgezet namelijk FlowGrill bv. De ontwikkelde producten voor de luxe jachtbouw werden vanaf dat moment door FlowGrill bv aan de markt aangeboden. Het bedrijf opereert zeer succesvol als zusterbedrijf van JAZO Zevenaar bv met Arnold Woerts als directeur.

De slimme sociale innovatie zorgde ervoor dat JAZO in 2011, als voorloper van Smart Industrie, overging naar een volledig digitale productie. Overdracht van documenten werd niet meer op papier gedaan. Iedere werkplek werd uitgerust met een werkstation en door middel van eigen ontwikkelde software (iCenter) werden de 3D bestanden samen met logistieke informatie naar de medewerkers gepresenteerd.

In 2015 bleek ook JAZO gevoelig voor de economische crisis die op dat moment al ca. 7 jaar in Nederland gaande was. In versneld tempo werd het bedrijf aangepast op de conjunctuur. Dit betekende verdere reductie van overhead kosten op kantoor en optimalisatie van de productie door de processen LEAN te maken. De LEAN werkmethode zorgde ervoor dat de afdelingen verkoop, engineering, plaatwerk, aluminium/staal, coating, assemblage en montage op een hoger niveau gingen samenwerken. Ook kreeg de verkoop er hulp bij in de vorm van de JAZO Webshop.2013

In 2016 heeft de JAZO groep een belang genomen in het bedrijf Chargepoint Europe dat zich bezig houdt met de ontwikkeling en uitrol van slimme oplaadinfrastructuur.

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Het bedrijf is enorm gegroeid, waren er in 1961 nog 3 mensen in dienst, nu zijn er ruim 100 enthousiaste vakmensen werkzaam in de JAZO groep. Het bedrijf beschikt over een modern machinepark en de nieuwste ontwikkelingen worden op de voet gevolgd.

Kenmerkend voor JAZO is en blijft het vakmanschap, de teamspirit, het verbeteren van bestaande en het vinden van nieuwe producten en het altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Om aan deze wensen te blijven voldoen zijn "up-to-date" opleidingen noodzakelijk. De JAZO medewerkers worden dan ook regelmatig bijgeschoold.

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11