U bent hier:
60 jaar JAZO: ‘Als je denkt dat je het onder controle hebt, ga je niet hard genoeg’
Terug naar overzicht

60 jaar JAZO: ‘Als je denkt dat je het onder controle hebt, ga je niet hard genoeg’

Dit jaar bestaat JAZO Zevenaar 60 jaar. Een uniek moment om terug te blikken op de afgelopen jaren. En met wie kan dat beter dan met eigenaar Axel Jansen en algemeen directeur Henry Aaldering; goed voor samen 55 jaar werkervaring binnen JAZO Zevenaar!

Even in vogelvlucht terug naar 60 jaar geleden toen in 1961 het bedrijf werd opgericht door de grootvader van Axel; Jan Jansen. De basis voor het ontwikkelen van moderne productiemiddelen in de metaaltechniek werd toen al gelegd. En die ambitie is de afgelopen 60 jaar onverminderd overeind blijven staan. Vele ontwikkelingen volgden en vanuit drie werkmaatschappijen kwam de echte focus te liggen op de werkzaamheden die vandaag de dag nog steeds leidend zijn binnen de onderneming. Dat is ook mooi terug te zien in onderstaande video, die speciaal gemaakt werd ter ere van het 50-jarige bestaan. 

PRET-beleid en innovaties

Maar, dat betekent niet dat men de afgelopen tien jaar heeft stil gezeten. Axel begint enthousiast te vertellen: “We blijven ontwikkelen. Dat is echt wat JAZO, JAZO maakt. Zo zijn we de afgelopen tien jaar in het elektrisch vervoer gestapt. We zijn op dit moment met nieuwbouw bezig en ook de afdelingen hebben ingespeeld op diverse innovaties. Zo heeft de brandwerendheid van onze producten veel aandacht gekregen en hebben we die met nieuwe normen verder doorontwikkeld. Daarnaast hebben we met de komst van het PRET-beleid nóg meer kunnen zorgen voor een fijne en prettige werksfeer.”
“Dat beleid is inderdaad echt een aanwinst. Je merkt dat wij heel erg geliefd zijn vanwege deze visie, ook bij scholen en voor leerwerktrajecten van LBO- tot HBO-niveau. Er is veel belangstelling voor JAZO als stage- en leerbedrijf”, vult Henry aan.

Internationale projecten

Mooie ontwikkelingen die er voor zorgden dat JAZO Zevenaar al jarenlang marktleider is voor toegang, afscherming en ventilatie van technische ruimtes. Dat zorgde er ook voor dat er niet meer alleen binnen de landsgrenzen wordt geopereerd. “Onze partners - zoals architecten - schrijven zich steeds vaker in voor projecten in het buitenland. Daar liften wij op mee, waardoor we ook internationale projecten in Noord-West Europa uitvoeren. Zo hebben we een mooi project in Manchester uitgevoerd en waren we betrokken bij projecten voor de Londense metro en op de luchthaven van Frankfurt”, blikt Axel terug.

JAZO webshop

“Laten we ook niet vergeten dat we ons logistiek verbeterd hebben en nóg efficiënter zijn geworden. Ook richting onze klanten. Zo hebben we de JAZO webshop gelanceerd waardoor klanten 24/7 bestellingen kunnen plaatsen die binnen enkele dagen uitgeleverd kunnen worden. We zijn daarmee de eerste partij die volledig configureerbare artikelen voor technische ruimtes in een webshop aanbiedt. Ook daarin zijn we koploper”, vertelt Henry trots.

Vormgeven aan vernieuwing

“Het doet me denken aan een oude kreet die jarenlang verbonden was aan JAZO; geeft vorm aan vernieuwing”, haakt Axel aan. “Net als de slogan ‘alles onder één dak’. Beide slogans gaan nog steeds op. We willen echt een partner voor onze klanten zijn door samen te ontwikkelen, te produceren en het vervolgens op de markt te brengen. Daaruit is bijvoorbeeld ook Chargepoint, Metallbau Kaiser in Mannheim en Ares ontstaan. Naast het ontwikkelen van technieken voor datacentra, traforuimtes en WKK-stations is ook elektrisch vervoer een echte markt voor ons.”

Meedenken is de kracht

Met deze filosofie is JAZO uitgegroeid tot een partij die klanten helpt met alles rondom toegang, afscherming en veiligheid rondom infrastructuur, elektrisch vervoer of data. “Zo is Flowgrill – dat inmiddels verzelfstandigd is – ook ontstaan. Het is uitgegroeid tot een mooi bedrijf dat over de hele wereld actief is en oplossingen levert voor de luxe jachtbouw. Als JAZO Zevenaar zorgden wij ook hier voor oplossingen op het gebied van afscherming. En daar komt veel bij kijken, geen situatie is namelijk hetzelfde. Bij jachten moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met zoutwater invloeden. Je merkt het, we hebben geen productengamma klaarliggen waarbij we zeggen ‘zoek maar uit’. Onze kracht is juist het meedenken met de klanten.”

Uitdagingen

“Zo worden we continu uitgedaagd”, vertelt Axel. “Zo kwam de vraag om een brandwerende oplossing te bedenken voor explosiepanelen die demontabel zijn. Dat is een voorbeeld van een project waar uiteindelijk een heel mooi product, volledig volgens de Europese regelgeving, uitgerold is.”

Blijven innoveren en investeren

De ontwikkelingen volgen zich in razendsnel tempo op, maar tijd voor achterover leunen zit er bij JAZO Zevenaar niet in. “Drie jaar even niets doen? Dacht het niet! Dat zou ook niet slim zijn. Je komt daarna in een dieper gat terecht. Daarom blijven we innoveren en investeren we daar waar nodig om te blijven bestaan. Ook nu zijn we weer een nieuwe fase ingegaan met een wisseling in het managementteam en een nieuwe directie. Het is goed om stappen te blijven zetten om op ieder element de focus te houden. Als je denkt dat je het onder controle hebt, ga je niet hard genoeg”, zegt Axel gedreven.
“En toch voel ik soms nog de onrust of we wel hard genoeg gaan”, vult Henry aan. “En dat zegt de man die net een nieuwe poedercoatafdeling en wagenpark heeft gekregen”, besluit Axel lachend zijn verhaal. 

En zo blijven de ontwikkelingen zich opstapelen. Ook voor de komende jaren staat er weer een hoop op de planning waarvoor JAZO Zevenaar haar expertise en kennis kan inzetten. Volg onze kanalen en mis niets! Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11