U bent hier:
Chroom-6 verwijderen? JAZO helpt
Terug naar overzicht

Chroom-6 verwijderen? JAZO helpt

Stel je voor. Je wil een deur door JAZO laten vervangen of reviseren, maar je vermoedt de aanwezigheid van chroom-6. Of er is chroom-6 geconstateerd op jouw pui en je wil dit door een expert laten verwijderen. Waar begin je dan? JAZO helpt je. Door samen te werken met erkende verwerkers van chroom-6 ontzorgen we jou in het constateren én het saneren van chroom-6. Hierbij mag je zelf de mate van onze betrokkenheid kiezen. Hoe het precies werkt? Dát lees je hier.

Het is je vast niet ontgaan dat chroom-6, veelal verwerkt in coatings voor bruggen, deuren en puien, na blootstelling schadelijk is voor onze gezondheid. Bij JAZO passen we al jarenlang chroom-6 niet meer toe op onze producten, maar in de praktijk komen we dit materiaal nog regelmatig tegen. Om onze medewerkers, onze klanten én het milieu te beschermen, is een professionele aanpak van chroom-6 dus een must.

Net als asbest is chroom-6 niet gevaarlijk zolang het opgesloten zit in de verf. Zodra het materiaal echter bewerkt wordt (zagen, slijpen, stralen, etc.) komt stof vrij die een potentieel risico vormt voor mens en milieu.

JAZO TREFT MAATREGELEN

Is er in jouw project een vermoeden van de aanwezigheid van chroom-6? Dan kunnen wij voor jou een onafhankelijk expert inschakelen om dit te onderzoeken. Bij constatering van chroom-6 worden de werkzaamheden in kaart gebracht én wordt er bepaald wat het blootstellingsniveau is voor de medewerkers en voor de omgeving.

Op basis hiervan worden maatregelen bepaald die genomen moeten worden om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Hiervoor geldt het officiële beheersregime - opgesteld door Rijkswaterstaat, Rijksvastgoeddienst en ProRail - als leidraad. In dit beheersregime staan maatregelen die getroffen moeten worden voor het veilig verwijderen van chroom-6. De te nemen maatregelen worden vastgelegd in een project specifiek VGM plan.

VEILIG EN VERANTWOORD CHROOM-6 VERWIJDEREN

Ook over het verwijderen van chroom-6 houdende materialen maken we samen met jou afspraken. Hierbij kun je zelf de mate van onze betrokkenheid kiezen. Zo kun je ons opdracht geven om de (mogelijk) vervuilde deuren en onderdelen te demonteren, maar voer je zelf het chroom-6 houdende afval af.

Een andere optie is om JAZO jou óók te laten ontzorgen op het gebied van afvalverwijdering. Als opdrachtnemer mogen wij materialen vervoeren naar Zevenaar en laten ophalen door een erkende verwerker. Kies je hiervoor? Dan zorgen wij, samen met de verwerker, ervoor dat de met chroom-6 behandelde delen op verantwoorde wijze worden afgevoerd. Hiervoor heeft JAZO zelfs een SGS-verklaring, wat betekent dat onze werkwijze goedgekeurd is door een onafhankelijke en objectieve instantie.

Is er een vermoeden of sprake van chroom-6 op jouw deur of pui? JAZO heeft drie opties om jou te ontzorgen:

  • Jij geeft ons opdracht om de aanwezigheid van chroom-6 te onderzoeken. Hiervoor schakelen wij een onafhankelijk expert in. Middels een sneltest op locatie kan de aanwezigheid van chroom-6 snel worden geconstateerd. Komt dit niet duidelijk uit de test naar voren? Dan is een laboratoriumtest noodzakelijk.
  • Is er een vermoeden van chroom-6? Dan kun je JAZO de opdracht geven om de (mogelijk) vervuilde onderdelen te demonteren. Het afval voer je zelf af.
  • Wil je het afval niet zelf afvoeren, dan kun je dit door JAZO laten doen. Wij nemen de (mogelijk) vervuilde onderdelen mee naar Zevenaar waar een erkende verwerker, die gespecialiseerd is in het saneren van chroom-6, de onderdelen ophaalt. De verwerker saneert de onderdelen met een door Rijkswaterstaat erkende methodiek en laat de onderdelen door een onafhankelijke geaccrediteerde derde partij analyseren op de afwezigheid van chroom-6. Ten slotte wordt het afval door de verwerker op verantwoordelijke wijze afgevoerd.

Vanzelfsprekend mag je er met onze werkwijze vanuit gaan dat er bij het verwijderen van chroom-6 geen schadelijke chemische reacties plaatsvinden of gevaarlijke stoffen vrijkomen. zo voeren wij op een verantwoorde manier de met Chroom 6 behandelde delen af. En door direct nieuwe delen terug te plaatsen blijft de veiligheid van jouw technische ruimte gewaarborgd. Wel zo vertrouwd, toch?

Kunnen we jou helpen met een chroom-6-situatie? Neem dan contact op met Robert Gruben.

Betrokken personen

Neem hieronder contact op met één van de betrokken personen die leidend waren in dit project.

Robert Gruben
Robert Gruben
business development manager
+31 (0) 6 534 20 113
Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11