U bent hier:
Feringa Building Groningen
Terug naar overzicht

Feringa Building Groningen

Feringa building: slim op alle fronten

Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen bouwt Ballast Nedam één van de grootste en meest indrukwekkende laboratoriumgebouwen van Nederland; het Feringa Building. Het unieke ontwerp bestaat uit een aaneenschakeling van drie V-vormige vleugels. Een gebouw dat gelinkt wordt aan Nobelprijs-winnaars vraagt natuurlijk om slimme oplossingen. Laat dat nou net zijn waar ons hart sneller van gaat kloppen.  

In opdracht van Ballast Nedam bouw & ontwikkeling heeft JAZO de afscherming, toegang en ventilatie voor de technische ruimtes van het Feringa Building geleverd en gemonteerd. Een prachtige opdracht waar we bij JAZO opnieuw onze specialistische kennis en expertise mochten inzetten.

ONTWERP

Doordat JAZO al vroegtijdig bij het project betrokken was, konden we vanaf het begin af aan meedenken en adviezen geven over de best mogelijke oplossingen. Roel Bloemberg, verkoper buitendienst van JAZO vertelt: “Het was een erg fijn, maar ook internsief verkooptraject. Zo hebben we in overleg met de architect ervoor gekozen om de VS-27-roosters, die in het oorspronkelijke ontwerp waren ingetekend, te vervangen door VS-50 roosters. De VS-50-roosters hebben diepere schoepen en in combinatie met de donkere kleur geeft dit een hele mooie schaduwwerking, waardoor het de perfecte oplossing was voor dit gebouw. Om de architect hiervan te overtuigen hebben we demo-roosters meegenomen in de juiste kleurcoating, waardoor hij direct kon zien hoe het eruit zou komen te zien”, legt Roel uit.

Maar dat is niet alles. Hoger in de gevel zijn JAZO HF-66 ventilatieroosters opgenomen. Hier is, vanwege de functionaliteit, voor een ander type rooster gekozen. In dit geval een horizontale variant om regeninslag tegen te gaan. Bij dit horizontale rooster is er ook rekening gehouden met het totale spectrum dus ook de regenwering. Door een goed alternatief te bieden voor VS-50-schoepen, in dit geval HF-66, is er zowel aan het esthetische als functionele karakter van het gebouw gedacht.

DE UITDAGING

De totale roosterwand wordt door de strakke belijning van de roosters en de mooie afwerking van de details opgenomen in het gevelbeeld. Dat komt ook doordat het in eerste instantie lijkt alsof  de roostergevels uit één deel bestaan. Toch zijn er wel degelijk verschillende producten toegepast die ook voldoen aan de eisen die gesteld worden op het gebied van veiligheid, ventilatie en aardbevingdilatatie. Feringa Building in Groningen wordt namelijk aardbevingsveilig gebouwd door Ballast Nedam. Met onze aardbevingsveilige ontwerpen dragen wij hier aan bij. Dit hebben wij gedaan door onze schoepen gedeeltelijk aan te passen. De schoepen zijn zo gemaakt dat bij een beving een deel van de schoep los kan komen van het geheel. Dit deel is makkelijk vervangbaar en weer opnieuw op te bouwen.

DE OPLOSSING

Door met de klant mee te denken en alle handvatten aan te reiken zodat de architect nog alle kanten op kan met het ontwerp, ontstaat er een pand dat tot in de details voldoet aan alle wensen. Zo hebben we gebruik gemaakt van luiken die uitgevoerd zijn als deuren, maar waarachter een raam zit. Zo is er een harmonieuze gevel ontstaan waarbij verschillende functionaliteiten samenkomen. Eén van de deuren fungeert ook echt als deur. Natuurlijk wel uitgevoerd in dezelfde look & feel als de andere geveldeuren. Zodat er écht één geheel ontstaat. Als je het over slim ontwerpen hebt!

OP ZOEK NAAR MAATWERK

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw uitdaging! Neem contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11