U bent hier:
Maasvlakte Rotterdam
Terug naar overzicht

Maasvlakte Rotterdam

Midden op de Rotterdamse Maasvlakte, daar waar grote containerschepen af en aan varen, staat een nieuwbouw 66kV-trafostation. Een project op een unieke plek. Maar ook een project met de nodige uitdagingen en waarbij onze medewerkers hun expertise volop konden inzetten. Laten we daar bij JAZO nu net van houden! Voor het schakelstation – dat in opdracht van Stedin Netbeheer BV is gebouwd - monteerde JAZO voor de twee aparte trafocellen verschillende deuren, ventilatieroosters, gevelbekleding en een dakopbouw.

DE UITDAGING

Een technische ruimte die functioneert waarvoor deze bedoeld is. Dát kan alleen door rekening te houden met verschillende technische aspecten zoals brand- en inbraakwerendheid. En hoewel daar natuurlijk onze expertise ligt, kwam er in dit geval nog wel wat teken- en denkwerk bij kijken. Engineer Harvey Gies legt uit: “In de dakopbouw is een brandwerend rooster gebruikt. Deze is zo gemaakt dat het verschil met de andere roosters aan het bouwwerk niet zichtbaar is. De technische ruimte zelf had in dit geval maar weinig ventilatie nodig. Daarnaast is een dakopbouw niet iets waar wij veelvuldig mee te maken krijgen. Daarom hebben we een grote tekening gemaakt, waarbij we bij nul moesten beginnen. Een mooie uitdaging, wat de start van dit project direct speciaal maakte.”

Het schakelstation werd voorzien van een vouwdeur. “Een vouwdeur is niet standaard. Ook hier ging veel tijd zitten in het tekenen. Er zijn namelijk maar weinig voorbeelden beschikbaar en het zijn geen standaard modellen. Een vouwdeur heeft als voordeel dat je een grotere dagmaat creëert in de breedte. Bij een deur met een grotere dagmaat worden de deurvleugels te breed. Een vouwdeur is een oplossing voor ruimtes waarbij je grotere trafo’s naar binnen en buiten kunt rijden”, vertelt Harvey.

Ook de demontabele tussenstijl zorgt voor meer ruimte voor het naar binnenrijden van grote trafo’s. “Deze oplossing creëert een grotere dagmaat in de hoogte. En doordat het, door het uitdraaien van schroeven, demontabel is wordt de deuropening vergroot.” Waarom we niet kiezen voor een grotere deur? “Door de demontabele tussenstijl blijft de brand- en inbraakwerendheid gegarandeerd. Die vervalt zodra je er een te grote deur inzet. De inbraak- en brandwerende cassette boven de deur is ook demontabel. Daarnaast moesten we rekening houden met twee afblaaskanalen die door de pui heen komen.”

ONZE PRODUCTEN

Naast de brand- en inbraakwerende deuren en roosters - gemaakt van staal – leverde en monteerde JAZO ook vier dichte deuren in een apart trafohuis. Het vloerluik, dakopbouw en gevelbekleding maken vervolgens het plaatje compleet.

DE OPLOSSING

Door het gebruik van horizontale HS-roosters is er niet alleen nagedacht over het functionele aspect. Met name de gevelbekleding zorgt ervoor dat we een groot aandeel hadden in de uitstraling van het pand.

Al met al is het 66kV-trafostation een compleet project waar JAZO op bijna alle vlakken haar expertise mocht inzetten. “Een groter project met speciale elementen, maakte dit een leuke uitdaging. We begonnen vanaf nul omdat er weinig tot geen voorbeelden zijn. Je begint met een basismodel en werkt dit uit. Mooi om dan nu het uiteindelijke resultaat te zien!”

Betrokken personen

Neem direct contact op met onze specialist.

Harvey Gies
Harvey Gies
R&D engineer
+31 (0) 316 59 29 11
Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11