U bent hier:
Nieuw explosiepaneel met unieke eigenschappen
Terug naar overzicht

Nieuw explosiepaneel met unieke eigenschappen

Een onderhoudsvrij, vandalismebestendig explosiepaneel dat opent bij een openingsdruk van 10 mbar én eenvoudig in de gevel te plaatsen is? Wij gingen ermee aan de slag en dit is het resultaat.

 Wat doen explosiepanelen of plofluiken?

Explosiepanelen (ook wel plofluiken genoemd) worden toegepast in o.a. de voedingsmiddelenindustrie, bij defensie, petrochemie óf bij de netbeheerders in het hoogspanningsnetwerk. Ze zorgen ervoor dat er bij een explosie door gas, stof of chemische- en elektrische kortsluitingde druk weggenomen wordt, doordat het paneel opent bij overdruk. Na een explosie sluit het paneel zich zónder dat het uiteen valt. Zo wordt de schade aan een gebouw enorm beperkt én kan het gebouw vaak de dag erop alweer in gebruik genomen worden.

De uitdaging

Nu hebben wij natuurlijk al een tweetal explosiepanelen in ons assortiment: type P Explosiepui dubbel en type P Explosiepaneel.Echter zijn deze panelen enkel te plaatsen bij de bouw van een nieuwe ruimte. De markt is nu juist op zoek naar explosiepanelen welke eenvoudig in bestaande gebouwen geplaatst kunnen worden. Daar zat voor ons de uitdaging. Want hoe ontwikkel je een explosiepaneel dat nét zo effectief is als de andere panelen en die makkelijk plaatsbaar is, zónder dat het gevoelig wordt voor vandalisme of inbraak? Werk aan de winkel!

Van ontwerp tot uitvoering

Beginnend aan de tekentafel ontstond langzaam maar zeker het nieuwe explosieluik. Een compacte uitvoering dit keer, zodat het gemakkelijk op de gevel te plaatsen is door enkel het boren van een rond gat. Het luik kan eenvoudig via de buitenkant gemonteerd worden met speciale, security schroeven. Het is een degelijk, robuust model dat vrij is van onderhoud door de toepassing van hoogwaardig roestvrijstaal (RVS-316). Daarnaast is het rasterwerk muiswerend gemaakt. En last but not least: we hebben het nieuwe explosieluik vanaf volgend jaar op voorraad in onze webshop. Dat betekent: vandaag besteld, morgen in huis.

Wil je meer weten over onze explosiepanelen?

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11