U bent hier:
Ontwikkeling en productie van de Trouvé designlamp
Terug naar overzicht

Ontwikkeling en productie van de Trouvé designlamp

Wat lampen en JAZO met elkaar gemeen hebben? Nou, sinds een tijdje heel veel. Tenminste, als we het hebben over de Trouvé tafellamp. Deze designlamp hebben wij namelijk helpen ontwikkelen!

Hoe het begon

Productontwerper Marten van Middelkoop had de lamp ontworpen, waarna Nancy Hoffmann (ontwikkelaar/producent) er op slag verliefd op werd. ‘Dit moet tot de realiteit gebracht worden!’, dacht ze, en direct verzamelde ze een team van kunstenaars en ontwerpers om zich heen die allen verantwoordelijk werden voor hun ‘eigen’ stukje lamp. Denk hierbij aan het ontwerpen van de verpakking, het maken van een handleiding, het ontwikkelen van een promovideo én het maken van een toffe fotopresentatie. Aan alles werd gedacht!

Nancy & JAZO

Maar natuurlijk moest ook de lamp zelf geproduceerd worden. Via een gezamenlijke kennis kwam Nancy bij JAZO terecht met de vraag om van de lamp een maakbaar product te maken. Een unieke kans die wij natuurlijk met beiden handen aangrepen!

Uitdagingen

De lamp bestaat uit een aluminium extrusieprofiel dat in Nederland geproduceerd moest worden. Nu krijgen Nederlandse extrusiebedrijven deze vraag nauwelijks én was het ook nog een vrij ingewikkeld profiel, waardoor we voor een enorme uitdaging stonden. Mogelijke problemen waren bijvoorbeeld dat, door de lange ribben van het profiel, het persen instabiliteit kon veroorzaken. Of dat het matrijs kon breken door de enorme kracht die erop zou komen. Uiteindelijk hebben wij met Hydro (extrusiebedrijf) en Nancy het ontwerp zo weten aan te passen dat het te extruderen is. Daarnaast hebben wij extra features toegevoegd waardoor de montage van de lamp eenvoudiger wordt.

Dit maakt de lamp extra bijzonder

In de lamp zit een LED van hoge kwaliteit die zijn kleur behoudt en goed te dimmen is. De trafo voor de LED is ook in de lamp verwerkt, wat betekent dat de hele lamp geaard moest worden vanwege de 220V. Daarnaast hebben wij een frame ontwikkeld waar de lamp op bevestigd is én die de onderkant van de 2 grote extrusiehelften bij elkaar houdt. De bovenkant wordt bij elkaar gehouden door sterke magneten. Om het snoer, de dimmerknop en de magneten in de extrusie te verwerken, moest er gefreesd worden. Tot slot hebben we de lange staaf waarop de acrylplaat bevestigd zit slimmer gemaakt, door hem schroefbaar te maken én te voorzien van krukboutjes.

Reactie van de klant

''De samenwerking met JAZO was ontzettend fijn. Er werd enorm meegedacht met ons product, dit terwijl de Trouvé-lamp natuurlijk verre van een gangbaar product is. JAZO, en dan met name Pierre Schreven en Max Turling, hebben er hun ziel en zaligheid ingestopt. Zij hebben mij als kleine ondernemer nooit het gevoel gegeven dat ik ‘klein en onbeduidend’ ben. Hoe dan ook, een fantastische samenwerking waardoor ik JAZO iedereen zal aanraden!’’ - Nancy Hoffmann

*fotocredits: Milan Boonstra 

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11