U bent hier:
Pontkade Amsterdam
Terug naar overzicht

Pontkade Amsterdam

Pontkade van de NDSM-werf is een opkomende wijk in Amsterdam-Noord, die zorgt voor een verbinding tussen het industriële verleden en de bruisende toekomst. Vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de NDSM-werf één van de grootste scheepswerven van de wereld. Maar nu is het omgetoverd tot een plek om te leven. Voor echte stedelingen, die houden van een ruig randje.

Pontkade is een project waarbij elk onderdeel zijn eigen architectuur en gevelmateriaal heeft. Wat de onderdelen gemeen hebben is het rauwe en stoere karakter van de scheepswerf en de functionele architectuur die past bij de industrieel efficiënte logica van de plek. Nauwkeurig gevelontwerp en tegelijkertijd het evenwicht bewaren tussen alle onderdelen. En hierin heeft JAZO haar steentje bijgedragen. Voor dit prachtige project mochten wij de deuren, ventilatieroosters én gevelbekleding leveren en monteren. We praten je bij!

Façades 2022

De uitdaging

Theo Scholten, projectmanager van JAZO, vertelt: “In dit project komen alle mogelijkheden van afscherming, toegang en ventilatie van JAZO samen. Zowel de materialen (aluminium en staal), maar ook de functionaliteiten, zoals brandwerendheid en inbraakwerendheid. En het allermooiste is dat je vanaf de buitenkant niet kunt zien welke elementen brandwerend of inbraakwerend zijn.”

Bij een groot project zoals Pontkade Amsterdam zijn er meerdere partijen betrokken om het project tot een succes te brengen. “De 12 speedgates die verwerkt zitten in de noord-oostgevel van het gebouw zijn bekleed met roosters van JAZO. De roosters zitten verwerkt in het kokerframe van de speedgates-leverancier. Om dit goed op elkaar af te stemmen is er veel samenspraak geweest met zowel de aannemer als de leverancier, zodat de maatvoering perfect op elkaar afsluit", legt Theo uit.

“De uitdaging in de binnentuin lag vooral bij de roostergevels aansluitend aan de trap. Er zijn een aantal hoogteverschillen waar rekening mee gehouden moest worden en ook hier moesten gedeeltes van de roostergevels ventilerend, brandwerend en/of inbraakwerend zijn. Om alles mooi in elkaar over te laten lopen was veel tekenwerk nodig, maar het resultaat is prachtig geworden.”

Één van de tien mooiste projecten in Amsterdam

Samen met alle meewerkende partijen verkenden we de mogelijkheden. Naast functioneel, moeten onze deuren en ventilatieroosters namelijk ook mooi zijn én passen in het geheel van het gebouw. Met veel overleg kwamen we tot mooie oplossingen die voor alle partijen passend was. En mede door Theo Scholten en de goede samenwerking met verschillende partijen is Pontkade uitgeroepen tot één van de tien mooiste projecten gebouwd in Amsterdam het afgelopen jaar!

Benieuwd naar onze producten?

Onze producten vind je op verschillende zijdes van het gebouw. In dit project zitten verschillende types deuren/puien, ventilatieroosters en gevelbekleding verwerkt, waarvan aantal elementen brand- en/of inbraakwerend zijn.

Aan de noord-oostgevel van het gebouw bevinden zich de ingangen voor de parkeervoorziening. De speedgates zijn volledig bekleed met JAZO roosters en dit design loopt mooi over op de geveldelen eromheen. In de binnentuin zijn verschillende puien/deuren, ventilatieroosters en gevelbekleding gemonteerd die zelfs doorlopen in de vormgeving van de trap.

Ook op zoek naar maatwerkoplossingen?

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u advies? 0316 - 59 29 11